PLE MUNICIPAL SM I MONJOS

Els socialistes no volen el referèndum a Catalunya i aproven els pressupostos més antisocials.

En un tens Ple municipal celebrat el dilluns 12 de desembre a l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos  l’alcaldessa, tal com va fer en el debat de les ordenances, no va deixar debatre ni posar a votació les propostes de pressupostos d’Esquerra Republicana de Catalunya .
Donat el cas que SMi Monjos es un municipi que encara pateix greument la crisi -segons dades del mes d’octubre de la Diputació de Barcelona i de la Mancomunitat Penedès-Garraf és un dels municipis amb més atur (14,86%) de la comarca, superant la mitjana comarcal (13.12%) i nacional (13.16%) i  localitats amb un nombre semblant d’habitants  (Sant Sadurní, 8.98 %)-  ERC proposava uns pressupostos on l’eix vertebrador fos l’atenció social incrementant la despesa un 8.5% respecte a la despesa real de 2016.
Per ERC és important que es fomentin les condicions perquè els pressupostos siguin participatius, on els veïns i veïnes puguin decidir que fer amb els seus diners. Uns pressupostos que fomentin la creació de llocs de treball i la contractació.  Uns pressupostos de foment d’activitats i entitats  culturals bonificant el 100% de IBI. Uns pressupostos que tinguin cura de l’habitatge social especialment dels habitatges de lloguer. Pressupostos per l’associacionisme on les subvencions no serveixin per fomentar el clientelisme polític com es fa actualment. Pressupostos de respecte al medi ambient apostant per la recollida selectiva de la brossa i pel foment de les energies alternatives. Aquests programa es concretava en 11 punts que l’alcaldessa va impedir que fossin debatuts.
ERC proposava com a formula de finançament l’ajornament de propostes de caire populista com són la construcció d’un parc caní (15.000 €) , un nou vial per bicicletes (15.200 €), l’arranjament del celler del castell de Penyafort (200.000€) per el qual no s’ha previst cap utilitat. 
El partit socialista i el regidor de CiU van aprovar els pressupostos municipals de 2017 de gairebé 9 milions d’euros, on una de les poques partides que s’incrementen respecte l’any 2016 és la partida de personal, i on es disminueix la partida social. No estan contemplades en el pressupost aprovat ni un pla de neteja, restauració o consolidació de l’església de Santa Margarida (segle X), ni el pla d’usos de les Escoles Velles de la Ràpita, que es mantenen tancades des de fa anys mentre hi ha una demanda social d’espai, ni una campanya de formació cívica, ni la recollida d’escombraries porta a porta, etc....
Al mateix Ple la majoria socialista es va posicionar en contra del dret que tenim els catalans i les catalanes a decidir el nostre futur  a traves d’un referèndum d’autodeterminació tal com demanava una moció presentada conjuntament entre ERC i Poble Actiu-CUP, malgrat que en un ple anterior es van posicionar a favor del dret a decidir del Poble Sahrauí.
Els socialistes i Joan Batista Rubió es van negar a acceptar l'autoritat lingüística del Institut d'Estudis Catalans i la correcte denominació catalana de l’ermita de Penafel tot mantenint en el mapa municipal el castellanisme “Penyafel”, polititzant així les raons estrictament lingüístiques .
En acabar el Ple, la CUP i ERC van manifestar el seu malcontentament que es malbaratessin diners públics per oferir regals als regidors i hi hagués un refrigeri pel consistori, no recollint els lots ni assistint a la trobada.